Sporočilo
  • EU Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje avtentikacije, navigacijo in druge funkcije. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da smemo namestiti takšne piškotke na vašo napravo.

    Oglejte si Direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

Mateja

Imam pet otrok, starih od 23 do 1 leta. Pri prvem (stara sem bila 20 let) je veljalo, da je treba šest tednov samo dojiti, potem pa že dodajati limonin sok, za njim pomarančnega, nato postopoma sadne kašice in zelenjavo, pri treh mesecih pa tudi že mesne kaše. Dojenje nam je šlo dokaj dobro, vendar sem zaradi zgodnjega uvajanja goste hrane dojila samo štiri mesece: takrat je bilo tako v modi, pa tudi nihče mi ni povedal, kako pomembno je. Še za te štiri mesece so se nekateri čudili, češ, a je možno, da ga imaš še kar pri sebi?!?!?

Pri drugem otroku je bilo že nekoliko drugače; dojila sem 7 mesecev, potem pa sem morala v službo. Mislim, da bi takrat gotovo še dojila, če ne bi delala v dveh turnusih. Spomnim se, kako me je prvi dan tiščalo mleko. Komaj sem pričakala konec delovnega dne. Drugi dan pa je mleko že začelo usihati.

 

Tretjega otroka sem dojila celo leto, pa čeprav sem prav tako delala v dveh turnusih. Kaže, da sem se počasi "navadila biti mati« -  oziroma biti hrana svojim otrokom. Verjetno mi je to postajalo vse bolj pomembno. Vem, da je bil lep občutek, ko so otroci kobacali po meni, eden na dojki, druga dva okrog ...

Četrti pa je prišel celih 12 let pozneje. In takrat je bilo že precej drugače: o dojenju se je veliko več govorilo in tudi napotki so bili drugačni (uvajanje goste hrane npr. se je priporočalo pozneje). Tudi v porodnišnici so se dojenju veliko bolj posvečali. Mislim, da smo že imeli delni »rooming-in«, dobili smo brošure o dojenju ... To pot sva z malim vztrajala 17 mesecev.

Danes pa, ko se takole spominjam preteklosti, bi rekla, da me zdaj, pri petem otroku, čakata še kaki dve leti dojenja. Dojenje je zame kratko malo nekaj lepega. Če mi ne bi bilo dano, mislim, da bi bila oropana marsičesa lepega.

Mateja

Telefonsko svetovanje

  • Maja 069 969 856
  • Alenka 04/5741 415

  • Mateja 031/491 148