Sporočilo
 • EU Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

  Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje avtentikacije, navigacijo in druge funkcije. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da smemo namestiti takšne piškotke na vašo napravo.

  Oglejte si Direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

DOJENJE DVOJČKOV ali TROJČKOV

Vprašanja

Najbrž ste bili silno presenečeni, ko ste izvedeli, da pod srcem nosite dvojčke! Na lepem so se vsi vaši načrti, pričakovanja in prejšnje odločitve močno spremenili. Za dvojčke je dojenje še posebej pomembno, saj se ponavadi rodijo manjši in so še bolj potrebni zdravstvenih prednosti, ki jih daje materino mleko. Dojenje pa lahko materi pomaga vzpostaviti še prav posebej tesen in ljubeč odnos z dojenčkoma. Številne matere uspešno dojijo dvojčke, pa tudi  trojčke!

ZAČETKI

 

Najboljša poteza za dober začetek je: dojiti takoj po porodu in dojiti pogosto. Če se eden ali oba od otrok ne moreta dojiti, je zelo pomembno, da si mleko izčrpavate. Dvojčki se pogosto rodijo prezgodaj. Zaradi s tem povezanih zdravstvenih težav jih premestijo v intenzivno enoto, zato je dojenje lahko oteženo ali celo onemogočeno. Zaloga mleka se uravnava na podlagi tega, ali so dojke dovolj in pravilno stimulirane bodisi prek sesanja bodisi s črpanjem. Pomembno je, da dojite ali izčrpavate dovolj pogosto (osem do dvanajstkrat na dan), najbolje na obeh straneh hkrati. Vedite, da matere dvojčkov lahko pridelajo dovolj mleka za oba otroka.

 

KOORDINACIJA DOJENJA

 

Nekatere matere najlaže dojijo oba dvojčka hkrati. Pri tem si lahko pomagate s posebnimi položaji in blazinami; pri dojenju dvojčkov je posebna blazina za dojenje skoraj nepogrešljiva.

 

Ker otroci sesajo različno, je pametno, če otroka na dojkah izmenjujete. Na primer, če zjutraj  otroka A podojite na levi dojki, otroka B pa na desni, boste ob naslednjem hranjenju otroka A podojili na desni strani, otroka B pa na levi.


NOČNO DOJENJE

 

Nočno dojenje si boste močno olajšali, če se boste naučili dojiti leže in oba hkrati. Eden od položajev, ki omogočajo hkratno dojenje, je leže na hrbtu, medtem ko imate enega od otrok tesno ob sebi, in to tako, da ima glavo na prsih, noge pa prižete tesno ob vaš trup. Drugega otroka pa si položite čez trup, tako da bo z glavo pri drugi dojki, noge pa naj ima zataknjene pod koleni sorojenca.

 

POCRKLJAJTE MAMO!

 

Mame dvojčkov je treba crkljati dvakrat več, saj so tudi dvojno obremenjene in utrujene. Pomembno je, da poskrbite za kakovostno in zdravo prehrano, za dovolj tekočine in kar največ počitka. Sprejmite vsako pomoč, ki se vam ponuja.

 

Uživajte v posebnih trenutkih, dokler še lahko oba otroka negujete in hranite hkrati. Kmalu se bosta plazila vsak v svojo smer ...

 

AMBIVALENTNA ČUSTVA

 

Pred in med porodom se matere dvojčkov utegnejo srečevati z mešanimi občutki, kar zadeva »dvojni blagoslov«. Kronična utrujenost spričo dvojnega dela (hranjenje, previjanje, tolažba in blaženje kolik, več zdravstvenih težav ipd.) lahko hitro privede do tega, da je mati kratko malo preutrujena in brez moči. Včasih bližnji tega ne morejo in ne znajo razumeti ali pa se za vaša resnična občutja preprosto ne zmenijo. Zato je zelo pomembno, da se povežete tudi z drugimi materami dvojčkov in prisluhnete druga drugi. Na spletnih straneh www.med.over.net lahko najdete forum namenjen staršem dvojčkov, trojčkov …

 

POIŠČITE POMOČ

 

Poskrbite, da boste že pred porodom angažirali vse družinske člane in razumevajoče prijatelje, da si bodo razdelili opravila in prevzeli nekatere odgovornosti. Morda se sliši sila dramatično, toda matere dvojčkov nujno potrebujejo pomoč drugih, če naj preživijo prvo leto. Matere dvojčkov imajo največ težav s tem, kako naj si zagotovijo dovolj spanca, kako naj karseda omejijo gospodinjska opravila in kako naj najdejo rešitev spričo morebitnih težav oz. človeka, ki se mu bodo lahko brez strahu zaupale in potožile.

 

ODPRTO PISMO PARTNERJU, SORODNIKOM IN PRIJATELJEM

 

Ljudje si dostikrat želijo pomagati, pa kratko malo ne vedo kako. In tako se kaj rado zgodi, da prijatelji in sorodniki v silni želji, da bi pomagali, vse skupaj celo otežijo. Pred vami je kratek seznam namigov, kako lahko pomagate materi dvojčkov.

 

KAJ LAHKO STORIŠ:

 

- ko prideš na obisk, prineseš s seboj pripravljeno jed;

- previješ otroka;
- zmasiraš mami noge ali hrbet (medtem ko doji);

- prineseš mami vodo ali sok;
- popaziš na otroka medtem, ko spita (mama pa si bo privoščila sproščujočo kopel);
- če je dojenčka treba previjati sredi noči, ga previješ in prineseš k mami v posteljo, da se podoji.

(Ko se zbudi drugi, vajo ponoviš.)
- popaziš na dvojčka, da si lahko mama in očka medtem privoščita osvežilen sprehod;
- pogovarjaš se z mamo in ji prisluhneš, če je v skrbeh ali preobremenjena;
- pocrkljaš mamo, kadar potrebuje rame, na katerem bi se izjokala in izpovedala svoje občutke;

- opereš in posušiš perilo, ga zlikaš in zložiš po omarah;

 • greš po nakupih;
 • pripraviš mami kosilo ali večerjo in ji postrežeš na lepo pogrnjeni mizi;
 • poveš mami, da jo imaš rad;
 • mami prineseš revije, časopise, videokasete, DVDje ali kak novi CD;
 • jo seznaniš z drugo mamo dvojčkov, s katero bo lahko poklepetala;
 • pospraviš kuhinjo, opereš posodo, posesaš, odneseš smeti, pomiješ kopalnico ipd.;
 • ji večkrat poveš, da je dobra in skrbna mati in da ji gre materinstvo dobro od rok.

 

 

IN NE POZABI:

 

- Ko prideš na obisk k materi z dvojčki, poskrbi, da ji boste pomagali, in ne pričakuj, da bo popolna gostiteljica.
- Mati potrebuje podporo in pomoč; ne zasipaj je z nasveti, če je videti utrujena ali ko se pritožuje.
- Mati se lahko počuti ranljiva; nikar ne spodkopavaj njene samozavesti z negativističnimi vprašanji, npr. »Si prepričana, da imaš dovolj mleka za oba?« ali »A res ponoči še ne spita?«
- Pocrkljaj tudi mamo; pomagaj ji pri hišnih opravilih.
- Matere dvojčkov potrebujejo dodatno pomoč najmanj eno leto. Ne izginite z obzorja že po prvih treh mesecih!

 

Kaj pa če pomoči ni od nikoder?

 

Rešitev je: plačana gospodinjska pomoč. Res je, da je lahko strošek visok in da si ga morda težko privoščite, toda tistih nekaj ur prostega časa, ki bi ga mati sicer zapravila za ribanje kopalnice in brisanje prahu, je pogosto vrednejše od zlata!

Telefonsko svetovanje

 • Maja 069 969 856
 • Alenka 04/5741 415

 • Mateja 031/491 148