Sporočilo
  • EU Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje avtentikacije, navigacijo in druge funkcije. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da smemo namestiti takšne piškotke na vašo napravo.

    Oglejte si Direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

KAKO IZBRATI PRSNO ČRPALKO

Vprašanja

Prsne črpalke ne potrebuje vsaka mati. Če zdravega in donošenega dojenčka dojite na njegovo željo (najmanj 8-12x v 24 urah), vam mleka ni potrebno iztiskati.

 

Matere sicer uporabljajo prsne črpalke iz različnih razlogov. Nekatere se počutijo boljše, če imajo nekaj mleka v zamrzovalniku – za vsak primer, tudi če ga potem nikdar ne uporabijo. Druge si črpajo mleko za prezgodaj rojenega ali hudo bolnega otroka. Tretje si mleko izčrpavajo na delovnem mestu, v šoli ipd. Ne glede na to, v katero skupino sodite, bo vaša odločitev o uporabi črpalke odvisna od tega, kako jo boste uporabljale, in tega, kakšne črpalke so vam sploh na voljo. Glede na ceno prilagojenega mleka in dejstvo, da so nedojeni otroci bolj dovzetni za okužbe, je odločitev za črpanje in shranjevanje mleka smiselna tako z vidika ekonomije kakor tudi zdravja.

 

MOŽNOSTI

 

Tako kot različni ljudje uporabljajo različne vrste kuhinjskih pripomočkov, so različnim ženskam všeč različne vrste črpalk. Ena od poti, kako ugotoviti, katera črpalka vam bo najbolj ustrezala, je ta, da se z izkušenimi doječimi materami pogovorite, kako so se one lotevale črpanja oz. iztiskanja mleka. Druge doječe matere lahko spoznate na lokalnih srečanjih slovenskega društva La Leche League, ki svoje delovanje oglašuje v slovenskih starševskih revijah oz. na spletnih straneh www.lalecheleague.org.

 

DEJAVNIKI, KI JIH MORATE UPOŠTEVATI

 

Nekatere črpalke terjajo dostop do električne vtičnice, druge pa baterije ali moč rok. Če boste črpalko jemali s sabo v službo ali na potovanja, naj bo lahka. Morda bi bila za vas primerna takšna črpalka, ki bo imela v torbi hladilne vložke za shranjevanje mleka.

 

Prsne črpalke delujejo tako, da s sesanjem iztiskajo mleko iz dojke. Najbolj pripravne črpalke premorejo stikalo za nastavljanje moči sesanja in samodejno posnemajo sesalni cikel. Kadar vam gre za to, da bi radi čim dlje ohranili čim več mleka, so najbolj učinkovite tiste črpalke, ki poustvarijo od 40 do 60 ciklov na minuto.

 

Nekatere črpalke so takšne, da je z njimi mogoče črpati na obeh dojkah hkrati, kar postopek pospeši in poveča količino načrpanega mleka.

 

Nekatere matere ugotavljajo, da najraje uporabljajo t.i. ročne črpalke, zlasti če si morajo mleko izčrpavati le občasno.

 

 

VRSTE ČRPALK

 

Črpalke na motorni pogon. Te premorejo manj ciklov na minuto in jih tudi ne poustvarjajo samodejno. Uporabnica mora vsakič sama sprostiti vsesavanje s pritiskom na gumb ali kakšnim drugim mehanizmom. Ženske, ki uporabljajo te črpalke, včasih kupijo dve, da lahko črpajo iz obeh dojk hkrati. Te črpalke so lahke in delujejo na baterije ali prek električnega vmesnika. Same po sebi so cenejše, če pa jih uporabljamo pogosto in veliko mesecev zapored, se utegne zgoditi, da postanejo potrebne zamenjave. Baterije pomenijo dodaten strošek, ker jih je treba pogosto menjavati.

 

Ročne črpalke so na voljo v vseh lekarnah, veleblagovnicah in velikih trgovskih centrih. Obstajata dva temeljna modela. Cilindrične imajo dva cilindra, ki sta nameščena eden v drugega, gumijasto tesnilo pa med njima ustvarja čep. Sesanje se poustvarja tako, da zunanji cilinder potegnete navzven in ga nato potisnete spet noter. Pri ročnih črpalkah z ročajem pa sesalni cikel poustvarjamo s pritiskanjem in sproščanjem ročaja.

 

Črpalke za osebno uporabo z električno opno. Večinoma poustvarjajo sesalni cikel in lahko hkrati črpajo na obeh dojkah. Eden od novejših modelov v tej kategoriji dopušča uporabnici, da se med črpanjem premika naokrog, saj sta črpalni enoti dovolj majhni, da ju lahko vstavi v nedrček, zbirne vrečke pa so lahko diskretno namesti pod ohlapno srajco.

 

Avtomatske črpalke z električnim ventilom. Te visoko kakovostne črpalke, ki se jih pri nas še ne dobi in ki samodejno poustvarjajo sesalni cikel, lahko hkrati črpajo na obeh dojkah in kar se da učinkovito posnemajo dojenčkovo sesanje.

 

 

SKRBITE ZA SVOJO ČRPALKO

 

Glede vzdrževanja črpalke se ravnajte po navodilih proizvajalca. Po vsaki uporabi skrbno očistite dele, ki prihajajo v stik z mlekom. Nekatere matere, ki si mleko iztiskajo na delovnem mestu, si rade nabavijo več kompletov nastavkov, tako da lahko uporabljene v miru operejo doma.

 

Delovanje črpalke bi moralo biti učinkovito in preprosto. Če vaša črpalka deluje slabo ali če vam dela pri uporabi težave, lahko na pomoč pokličete proizvajalca. Tudi trgovec, kjer ste črpalko kupili, vam je lahko v pomoč. Eden od velikih izdelovalcev črpalk omenja, da skrbno umivanje vseh delov črpalke, ki se smejo umivati, v topli milnici praviloma reši večino težav.

 

NAUČITE SE ČRPATI

 

Črpanje je veščina, ki se je je treba priučiti, zato ne bodite presenečeni, če ob prvem črpanju ne boste načrpali veliko mleka. Vaše telo se mora na črpalko privaditi. Ko se učite črpanja, si lahko do izcejalnega refleksa pomagate tako, da postavite predse sliko svojega malega oz. v rokah pridržite oblačilo, ki se ga še drži njegov vonj. Nežna masaža dojk ali nežno draženje bradavice med prsti lahko prav tako pomagata. Sčasoma postane črpanje rutina in nekatere matere medtem  počnejo še vse kaj drugega, na primer berejo ali klepetajo po telefonu.

 

Količina mleka, ki se vam ga bo posrečilo načrpati, bo bržkone vsakič drugačna. Pogosto se zdi, da zmore ena od dojk proizvajati več mleka kot druga. Če v enem od poskusov načrpate zelo majhno količino, lahko naslednjič mleko nabirate v isto posodo, ki ste jo vmes hranili na hladnem. Morda boste laže črpali zjutraj, ko ste najbolj spočiti.

 

Matere se pogosto sprašujejo, koliko mleka dojenček sploh potrebuje. Ena od ocen je, da dojenčki v 24 urah popijejo okrog 160 ml materinega mleka na kilogram telesne teže. Izkušnje kažejo, da je iztisnjeno mleko najbolje hraniti v posodah od 50 do 100 ml, kajti večina dojenih otrok ima rajši manjše in pogostejše obroke. Če mleko shranjujete v manjših količinah, se ga manj zavrže, obenem pa ga hitreje odtajate (če ga hranite v zamrzovalniku). Poleg tega nekateri dojenčki v času varstva na ta način užijejo bolj malo mleka, ker raje počakajo, da se vrne domov mama. Dojeni otroci ponavadi nikoli ne popijejo polne stekleničke (po 250 ml), tudi če so že starejši.

 

Če mora varuška dojenčku ponuditi dodatek, je najbolje, da mu najprej ponudi materino mleko in šele nato dodatek. Tako bo dojenček použil kar največ materinega in čim manj prilagojenega mleka.

 

Ne glede na to, kako se boste odločili glede iztiskanja ali črpanja mleka, pa vas utegne presenetiti, kako čustveno izpolnjujoče je lahko zavedanje, da dojenčka hranite z lastnim mlekom. Ob otrokovih polnih ličkih in gladki koži se boste nasmehnili in grelo vas bo spoznanje, da ste otroku poklonili popotnico za vse življenje.

Telefonsko svetovanje

  • Maja 069 969 856
  • Alenka 04/5741 415

  • Mateja 031/491 148