Sporočilo
 • EU Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

  Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje avtentikacije, navigacijo in druge funkcije. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da smemo namestiti takšne piškotke na vašo napravo.

  Oglejte si Direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

OSKRBA BOLEČIH BRADAVIC

Vprašanja

Medtem ko ugotavljate, kaj bi lahko bil razlog za boleče, razpokane ali krvaveče bradavice, in si prizadevate, da bi ga odpravile, je zelo pomembno, da dojenja ne prekinjate. Če je otrok pravilno prisesan in ima bradavico globoko v ustih, je bradavica zaščitena pred nadaljnjimi poškodbami. Nepretrgano dojenje zmanjšuje verjetnost, da bi se mlečni vodi zamašili, in seveda zagotavlja, da otrok dobiva dovolj mleka.

 

Medtem ko odpravljate vzrok težav, lahko preizkusite vsaj kakšnega od naslednjih ukrepov, ki pomagajo, da postane dojenje prijetno:

 • Izmenjaje spreminjajte pristavljalne položaje (t.i. »zibelko«, »navzkrižno zibelko«, »nogometno žogo«) oziroma, če ponavadi dojite sede, začnite dojiti leže. Na ta način boste dosegli, da bodo dojenčkova usta zajemala dojko pod različnimi koti.
 • Dojiti začnite na manj razboleni strani, ko pa začutite, da se je sprožil izcejalni refleks, dojenčka nežno prestavite na drugo stran; seveda bodite še posebej pozorni na pravilno pristavljanje in prisesavanje. Nekatere matere si, dokler se ne sproži izcejanje, pomagajo s sprostitvenimi dihalnimi vajami.
 • Po končanem dojenju si na bradavice iztisnite par kapljic mleka ali kolostruma, narahlo razmažite in pustite, da se na zraku osušijo. V mnogih kulturah materino mleko, znano po svojih antibakterijskih lastnostih, uporabljajo za zdravljenje kožnih vnetij. Vendar pa to ne pride v poštev, kadar je razbolelost posledica glivičnega obolenja.
 • Danes se ne priporoča več ne sušenja bradavic s sušilcem za lase ne pod lučjo, saj omenjeni metodi, kot se je pokazalo, povzročata nadaljnje poškodbe tkiva.
 • Ustrezna vlažnost tkiva pospešuje celjenje in preprečuje nastanek krast. Bradavico nežno popivnajte; potem vzemite za grahovo zrno modificiranega lanolinskega mazila, ga med čistimi prsti razmažite in nanesite na bradavici in kolobarja. Lanolina ne vtirajte, ampak ga nanašajte tapljaje. Tako boste ublažili bolečino in ohranili naravno vlažnost kože. Zelo pomembno je, da imate dobro očiščene roke in da se ob nanašanju mazila ne dotikate drugih, nepoškodovanih mest.
 • Uporabljajte čisti, biološko pridelani lanolin za doječe matere. Druga mazila utegnejo vsebovati visoke vrednosti pesticidov in ostanke detergentov, za katere zdaj vemo, da lahko povzročajo t.i. alergijo na lanolin.
 • Če vaše bradavice zaradi pritiska oblačil ali modrčka trpijo dodatno nelagodje, si jih po dojenju namažite z lanolinskim mazilom, tako da si olajšate bolečino, jih zaščitite in omogočite celjenje, nato pa uporabite še prsne školjke z velikimi odprtinami.

 

Ko gre za razbolene ali razpokane bradavice, se bolečina v večini primerov poleže, ko se naučimo pravilnega pristavljanja in otroku pomagamo, da se pravilno prisesa. Redkokdaj je potrebno dojenje povsem prekiniti. Spričo številnih prednosti, ki jih dojenje prinaša tako materi kot otroku, je dojenje vredno nadaljevati.

 

VZROKI ZA BOLEČE BRADAVICE

 

Prenapete dojke v prvih dneh po porodu so lahko trde, napete in občutljive za dotik. Težavi se lahko izognete, če dajete dojenčku vse od rojstva naprej možnost, da se pogosto doji. Otroka dojite najmanj na dve uri, le ponoči si morda privoščite po en štiriurni premor. Nikar ne omejujte trajanja posamičnega podoja – to je navada, ki temelji na zmoti, da se na ta način ognemo bolečim bradavicam. Če se dojke preveč napnejo, se utegne zgoditi, da bo lahko dojenček zagrabil samo bradavico, ne pa tudi dela kolobarja. Pred dojenjem si lahko poskusite dojke nežno zmasirati pod prho ali pa si jih obložite s toplimi, vlažnimi obkladki. Preveč napet kolobar lahko poskusite zmehčati tako, da si nekaj mleka bodisi z roko ali pa s črpalko iztisnete. Dojenček se bo iz prenapete dojke dojil s težavo in posledica bo – še večja napetost. Če pa pred tem iztisnemo toliko mleka, da napetost popusti, se dojenček zlahka prisesa in nasploh olajša napetost.

 

Raba nadomestnih bradavic, kakršni so cuclji, dude in nastavki za dojenje lahko povzroča težave, kajti dojenček v teh primerih na drugačen način premika tako čeljusti kakor tudi jezik in usta. Zato se lahko zgodi, da vas bradavice začnejo boleti (ker otrok narobe sesa) ali pa začne dojenček dojko celo zavračati, kar lahko vodi v zamašene mlečne vode. Osebju v porodnišnici in vsem domačim povejte, da ne želite posegati po nadomestnih bradavicah. Če je dohranjevanje dojenčka nujno, potem ga hranite iz skodelice, po žlički, s kapalko ali brizgalko.

 

Nepravilno prisesavanje je problem, ko dojenček ne objame z usti dovolj velikega dela kolobarja ali pa ne drži pravilno jezička. Otrok mora znati dojko zajeti tako, da bradavica sega globoko v ustno votlino. Najprej preverite, v kakšnem položaju dojenčka pristavljate (glej slike). Preden mu ponudite dojko, počakajte, da na široko odpre usta, in preverite, ali ima jeziček iztegnjen naprej. Spodnja ustnica ne sme biti zavihana navznoter. Če kaže, da se dojenček slabo prisesava, velja poklicati na pomoč svetovalko za dojenje.

 

Ploščate ali vdrte bradavice so lahko problem, če dojenčku onemogočajo, da bi bradavico zajel v usta in se pravilno prisesal. Že v času nosečnosti lahko za modrčkom nosite prsne školjke, ki narahlo raztegujejo bradavico in področje kolobarja. Včasih svetujemo nežno iztiskanje ali posebne vaje, ki bradavico izvlečejo. Če ploščate ali vdrte bradavice opazite šele po porodu, lahko omenjene postopke izvajate med posamičnimi podoji. Otrok, ki je pravilno prisesan, lahko učinkovito izvleče tako ploščato kot vdrto bradavico.

 

Snemanje otroka s prsi, ne da bi prej prekinili sesanje, je lahko boleče in lahko poškoduje nežno tkivo. Če je dojenček pravilno prisesan in dobro vleče, bo hranjenje končal sam tako, da bo, medtem ko bo tonil v spanec, bradavico izpustil. Če dojenčku dopuščamo, da sam odloča o koncu podoja, na ta način zagotovimo, da je deležen ustreznega razmerja med prednjim in zadnjim mlekom.  Če sklenete, da boste otroka snele s prsi, še preden je končal, najprej prekinite sesanje. To lahko storite bodisi tako, da pritisnete na dojko v neposredni bližini otrokovih ust, da potisnete navzdol otrokovo čeljust ali pa tako, da v kotiček otrokovih ust vtaknete prst.

 

Osebne higienske navade lahko pripeljejo do bolečih bradavic. Ogibajte se pretesnih modrčkov, ki stiskajo bradavice. Ogibajte se tudi sintetičnih modrčkov ter blazinic za dojenje iz umetnih materialov, ki zadržujejo vlago in ne prepuščajo zraka. Milo in alkohol izsušujeta bradavice. Mazila za bradavice, ki vsebujejo antibiotike, steroide, adstringense ali anestetike, lahko poleg tega, da škodijo otroku, povzročajo tudi občutljivost tkiva. Če pa bradavice, namazane s te vrste pripravki, pred dojenjem brišete, lahko tkivo s tem še bolj poškodujete. Bodite pazljivi, ko v bližini bradavic nanašate kolonjske vodice, deodorante, utrjevalce za lase ali puder v prahu. Za higieno prsi in bradavic zadošča redno umivanje s čisto vodo.

 

Suha koža. Bradavice utegnejo popokati zaradi raztezanja kože ali zato, ker je v otrokovih ustih pač ves čas vlažno.

 

Drugi vzroki, med katerimi so nepravilno sesanje, ustne gobice, ekcem ali nepravilna raba mlečne črpalke, utegnejo terjati pomoč zdravnika. Če do bolečin pride kljub temu, da se dojenček lepo doji in da sami nimate drugih težav, pokličite svetovalko za dojenje.

 

MANJ POGOSTI VZROKI ZA BOLEČE IN VNETE BRADAVICE

 

Glivično vnetje – Simptomi se kažejo kot huda bolečina v bradavicah in dojkah, ki traja ves čas podoja, pa tudi po njem. Bradavice so lahko srbeče ali vnete, bolj rdeče, včasih je viden tudi osip z drobnimi mehurčki. Otrok utegne imeti v ustih bele glivične obloge. Zdravnik vam bo predpisal zdravilo, primerno za oba.

 

Ekcem ali dermatitis – Stik z milom ali drugimi kozmetičnimi pripravki lahko povzroči vnetje kože, če pa je otrok že starejši, so lahko za to krivi tudi koščki hrane, ki ostanejo v ustih po obroku goste hrane.

 

Zobenje in grizenje pri starejših otrocih – Otrok, ki je pravilno prisesan, ne more gristi, saj je njegov jezik med zobmi in dojko. Naučite se prepoznati, kdaj se bliža konec podoja. Pripravite prst, da boste otroka odmaknile od prsi, še preden vas bo imel priložnost ugrizniti. Če pa že zagrize, mu lahko glavico tesno pritisnete ob dojko in mu s tem deloma zaprete dihalne poti. Tako bo prisiljen bradavico izpustiti. Medtem ko se doji, mu naklonite vso svojo pozornost, saj nekateri otroci grizejo, da bi vzbudili pozornost.

 

Nosečnost – Hormonske spremembe lahko povzročijo občutljivost bradavic. Lahko si ročno iztisnete nekaj mleka, da spodbudite izcejalni refleks, in poskusite z menjavo položajev. Vaš malček utegne skrajšati čas podoja.

 

Nepravilna ali pretirana uporaba mlečne črpalke.

 

Nepravilno sesanje – simptomi, ki vas bodo opozarjali, da gre za to težavo, so: »padanje« z dojke, cmokanje in mlaskanje, ki sta posledica nenehnega prekinjanja dojenja, ter počasno pridobivanje na teži. Če mislite, da se vaše težave skrivajo tu, se obrnite na svetovalko za dojenje.

Telefonsko svetovanje

 • Maja 069 969 856
 • Alenka 04/5741 415

 • Mateja 031/491 148