Sporočilo
 • EU Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

  Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje avtentikacije, navigacijo in druge funkcije. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da smemo namestiti takšne piškotke na vašo napravo.

  Oglejte si Direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

NEGA BRADAVIC OB DOJENJU

Vprašanja

Dojenje je veščina, ki se je mora ženska priučiti. Če vas bradavice bolijo do te mere, ko to ni več samo rahla občutljivost, kakršno med otrokovim pristavljanjem občutimo v prvih dneh po porodu, potem utegnejo biti potrebne spremembe, ki vam bodo omogočile, da bosta z otrokom dojenje doživljala kot prijetno in v njem uživala.

 

Raziskave so pokazale, da sta glavna vzroka za ranjene in vnete prsne bradavice način, kako mati otroka pristavi  ter način, kako se otrok na dojko prisesa. V pomoč vam bo, če se boste še pred rojstvom otroka udeležile srečanj lokalne skupine La Leche League, da vidite pri dojenju druge matere. Ko se ženska nauči pravilnega pristavljanja, se bolečina poleže ali povsem poneha. Ko popravimo tehniko pristavljanja in prisesavanja, razbolenim in razpokanim bradavicam pogosto odleže in lahko se začnejo celiti.

 

KAKO SE LAHKO PRIPRAVIM NA DOJENJE?

 

Za zagotavljanje čistoče dojk in bradavic zadošča navadno umivanje. Milo lahko kožo razdraži, saj odstrani naravno razkuževalno mazivo, ki se izloča okoli bradavice.

 

Če imate ploske ali vdrte bradavice, lahko kljub temu dojite – otroci se hranijo iz dojke, ne sesajo samo bradavic. Vendar pa boste v prvih dneh verjetno potrebovali pomoč. Po rojstvu otroka lahko pol ure pred hranjenjem poskušate izvleči bradavice z nošenjem posebnega nastavka, lahko pa tik pred podojem uporabite črpalko.

 

KAKO SE LAHKO IZOGNEM RANJENIM BRADAVICAM?

 

Ne glede na to, kaj vam kdorkoli govori, dojenje ne bi smelo boleti! V prvih dneh dojenja lahko na začetku podoja, ko otrok začne sesati, dobite občutek, kakor da bi se tkivo raztezalo. Bolečina, ki traja skozi ves podoj, pa je ponavadi znak, da morate spremeniti način pestovanja in pristavljanja.

 

Naučite se prepoznavati prve znake lakote. Tako boste imeli dovolj časa, da boste otroka namestili v pravilen položaj, on pa se bo v miru prisesal, še preden bo postal obupno lačen.

 

Poskrbite, da boste med podoji sproščeni in da vam bo udobno. Pod komolce ali hrbet si podložite blazine, da ne boste po nepotrebnem preveč obremenjevali rok, križa in ramen.

 

Otrok naj se približa dojki – in ne obratno.

 

Če boste imele prepolne dojke, se bo otrok teže prisesal. Če ne bo mogel zajeti večjega dela bradavičnega kolobarja, bo zagrabil samo bradavico, kar bo bolelo. Prepolnim dojkam se izognete s pogostim dojenjem. Da se bo otrok laže prisesal, si pred podojem z roko iztisnite nekaj mleka, toliko da se dojka zmehča.

 

Če želite otroka odmakniti od prsi, z mezincem razprite otrokovi čeljusti in prekinite sesanje. Če boste otroka kar na lepem povlekli stran od prsi, lahko ranite bradavico.

 

Nobene potrebe ni, da bi si pred vsakim hranjenjem umivali bradavice. Nekatere kreme in pršila lahko sluznico celo razdražijo.

 

Težave vam v prvih tednih dojenja lahko povzroči uporaba t.i. »nadomestnih bradavic« – stekleničk, dud ali nastavkov za dojenje. Vse te otrok sesa zelo drugače kot dojko (gre za gibanje čeljusti, jezika in ust). Če bo na enak način sesal tudi dojko, lahko rani bradavice. Nekateri otroci začnejo potem, ko se navadijo na »nadomestne bradavice«, dojenje zavračati.

 

KAJ LAHKO NAREDIM, ČE ŽE IMAM RAZBOLENE OZ. VNETE BRADAVICE?

 

PRISTAVLJANJE IN PRISESAVANJE

 

Najbolj običajen položaj, v katerem pestujemo dojenčka med dojenjem, je t.i. zibelka.

 • Dojenčka zasukajte na bok, tako da je s celim telesom obrnjen proti vam.
 • Dojenčkovo glavo položite v komolčni pregib, trup podpirajte s podlahtjo, z dlanjo pa ga primite za ritko ali stegna.
 • Dojenčkovo uho, rame in bok naj bodo v ravni črti.

 

 

 

 

 • Če boste pod dojenčka podložili blazino, ga boste lahko držali v višini prsi, ne da bi naprezali ročne, ramenske, vratne ali hrbtne mišice.
 • Dojko si podprite tako, da jo z nasprotno roko objamete med palec in ostale prste.
 • Z bradavico dregnite dojenčkovo zgornjo ustnico.

 

 

 

 • Počakajte, da dojenček na stežaj odpre usta. Če želite, še same odprite usta in recite: »Odpri!«
 • Roko, na kateri vam leži, pritegnite k sebi; rajši, kot da bi dojko približevale dojenčku, njega približajte dojki.
 • Dojenček mora z usti zajeti velik del kolobarja.

 

image014

 

 

 

 

 • Dojenček lahko z nosom sloni na dojki, medtem ko njegova bradica počiva v tkivu dojke; nosnice so proste za dihanje, glavica je rahlo nagnjena nazaj, telesce pa v celoti prižeto k materi. Če si z drugo roko podpirate dojko, potem pazite, da s palcem ne boste pritiskali navzdol, saj lahko na ta način bradavico potegnete vse preveč ven.

Telefonsko svetovanje

 • Maja 069 969 856
 • Alenka 04/5741 415

 • Mateja 031/491 148